
Lluís Riu i Bertrán
Olot, Girona (ES) 1933 – Palma (ES) 1998
Empresari hoteler
Cofundador de la cadena RIU.
S’inicia molt jove en el negoci del turisme. En 1950, amb 17 anys, viatja a Veneçuela amb els seus pares i opera amb ells un hotel a la ciutat de Barquisimeto, a 400 quilòmetres de Caracas.
L’establiment en qüestió és l’Hotel La Francia, situat entre la Carrera 19 i carrer 25 de Barquisimeto.
Situat en un edifici històric, enfront del Teatre Municipal, l’immoble va tenir diversos usos, des d’hotel fins a casino. El seu fundador, el francès Louis Leroux, va tenir en el lloc un bar i fins i tot una xarcuteria. Va ser casa municipal i seu d’un jutjat.
Per a l’època que els Riu regentaven l’hotel, en la planta baixa de l’edifici estava la barberia Petit Trianon, de Miguel Ángel Silva.
El seu sojorn a Veneçuela va durar tres anys i al costat de la seva família va elevar el nivell de l’hotel, fins a convertir-lo en un dels millors de la ciutat. Van ser jornades intensives i es podria dir que van ser tres anys de treball sense descans ni vacances.
En 1953 la família torna a Europa i s’estableix a Mallorca.
Encara que inicialment, amb els diners guanyats a Veneçuela, havien pensat a comprar un hotel a la Costa Brava, van canviar d’opinió i van comprar l’hotel San Francisco, de 80 llits, en una platja de Palma, quan el turisme en la zona començava a sorgir.
Aquest establiment va ser el primer pas d’una llarga i reeixida cadena. Per a 2023 la cadena Riu era una de les més importants d’Espanya, amb un centenar d’hotels, distribuïts a tot el món.
Lluís Riu va morir a Palma als 65 anys a conseqüència d’un càncer.
Fonts:
El País. Enllaç aquí.
Cátedra de Empresa Familiar. Universidad de Sevilla. Enllaç aquí.
Reportur. Enllaç aquí.
Travel G West. Enllaç aquí.
El Cierre Digital. Enlláç aquí.
Hoteles RIU: el cliente a los mandos: Una best practice mundial. By Francisco López, Juan Carlos Peralta. 2001.
Fotografia: © Hoteles RIU.
