La Fundació Empreses Polar -el braç social, cultural i de responsabilitat social de les empreses Polar a Veneçuela- va publicar al novembre de l’any 2000 el llibre “Inicios de la Modernidad”, dedicat a les primeres marques de fàbrica i de comerç del sector d’alimentació que es van registrar a Veneçuela.

El llibre inclou les marques que es van registrar entre 1877 i 1929.

Encara que molt abans d’aquest període ja es comercialitzaven productes alimentaris d’origen català, valencià o balear, el llibre aporta les primeres marques que es van registrar a Veneçuela en aquest període, tant de fàbrica com comercials.

Marques de Fàbrica

1912 – Galletas Puig Canals

Presentat per Juan Puig Canals i inclou, entre altres, les galetes Maria.

1915 – BAU Oli d’Oliva

Presentada per Juan Manuel Gil, apoderat del fabricant José Bau de Tortosa (ES).

1916 – SOLÁ Oli d’Oliva

Presentada per Pedro J. Misle, apoderat del fabricant Buenaventura Solà Reig, de Barcelona (ES).

1917 – D SÉMOLA Pastes de Farina de Blat

Presentat per Juan Puig Canals.

1917 – EL MIRLO Oli d’Oliva

Presentada per Agustín Aveledo fill, apoderat del fabricant Rovira Germans, de Barcelona (ES).

1922 – PAN DE BANQUETE

Presentada per A. i E. Banchs, firma propietària de diverses fleques situades a Caracas.

1922 – IMPERIAL Aigua Mineral

Registrada a Espanya per la societat anònima Agua Imperial, de l’industrial Pau Estapé, de Caldes de Malavella (ES).

1922 – La SUIZA REÑE Bombons

Registrada a Espanya per Lluís Plandiura i Pou, de Barcelona (ES).

1922 – PAN DE MESA

Presentada per A. i E. Banchs, firma propietària de diverses fleques situades a Caracas. En aquesta marca inclouen la paraula “Altagracia” en referència a la localització d’aquesta fleca a Caracas (VE).

1925 – NELIA Bombons

Registrada a Espanya per Rafael Massó, de Barcelona (ES).

1925 – BOFILL Y ROIG – (espasins / sardines)

Registrada a Espanya per Joan Maria Bofill i Roig, de Barcelona (ES).

1927 – CARNE LÍQUIDA (reconstituent)

Propietat de Valdés García, de Montevideo, Uruguai i registrada per Andreu i Ramon, concessionaris generals, de Barcelona (ES).

1927 – ALTAGRACIA (Fleca)

Presentada per Enrique Banchs per als productes de fleca que elabora i expèn.

Marques de Comerç

1910 – LA CATALANA (Sardines)

Presentada per Castany, Arnau & Co de Caracas (VE).

1914 – G SENSAT (Olis, olives i conserves)

Presentada per Luis Julio BlancO, apoderat de G. Sensat i fills, de Barcelona (ES)

1920 – CRUZ ROJA (Cafè)

Presentada per Joaquín Canet, de la confiteria i pastisseria La India, de Caracas (VE)

1925 – PANADERIA SOLÍS

Presentada per Enrique Banchs per als productes de fleca que elabora i expèn.

Font:

Inicis de modernitat. Marques de fàbrica i comerç en el sector alimentació a Veneçuela 1877-1929. Edgar Abreu Olivo i altres. Fundación Empresas Polar. Noviembre 2000. ISBN: 980-379-025-0